020 - 760 47 20 ma-vrij 9-17:30u, za 10-16u

Problemen met uw knie

Ziekte van Osgood-Schlatter

Het ontstaat meestal bij kinderen of jong volwassenen tijdens een bepaalde fase in de groei. De groei van het bot gaat sneller dan de groei van de bijbehorende bloedvaten, spieren en pezen. Hierdoor ontstaat bij een overbelasting een zuurstoftekort in het bot, waardoor er allerlei kleine breukjes in het bot ontstaan met als gevolg pijn en zwelling. Bij herstel kan er extra botgroei ontstaan waardoor er een verdikking te zien is. Het geneest vanzelf na verloop van tijd. De ziekte van Osgood Schlatter treedt meestal op tussen de 14 en 16 jaar en duurt dan ongeveer 2 jaar. Overbelasting door sport moet vermeden worden, normaal lopen en fietsen mag wel.

Diagnose
Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het bot. Bij Osgood Schlatter is die plek geïrriteerd.

Symptomen
De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en aan sport doen. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen is geïrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich op den duur na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.

Behandeling
Reageer alert op pijnklachten tijdens of direct na de warming-up. Deze zijn niet normaal en kunnen wijzen op een beginnende blessure.

Ook kan een (patellabandje) de aanhechting van de bovenbeenspieren op het onderbeen ontlasten

Koelen om de pijn te bestrijden kan koelen helpen. U kunt de pijnlijke plek met een ijsblokje masseren of er een coldpack tegenaan houden. Doe dit maximaal tien minuten per keer. Om te zorgen dat er geen bevriezing van de huid optreedt, legt u een doek tussen het ‘coldpack’ en de huid. U kunt dit drie keer op een dag herhalen.

Wanneer u veel last van uw blessure hebt, of wanneer uw eigen maatregelen na 2 tot 4 weken nog geen verbetering geven, is het verstandig een deskundige om advies te vragen. U kunt hiervoor terecht bij de huisarts, een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) of een (sport)fysiotherapeut. Ook wanneer u twijfelt over de aard van uw blessure of zich ongerust maakt, is het verstandig een arts of fysiotherapeut te raadplegen. De behandeling zal bestaan uit verschillende oefeningen om de bovenbeenspier te verlengen.

Bel ons voor gratis advies op 020 - 760 47 20 of mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek één van onze winkels!

CONTACT INFO


  • Gijsbrecht van Amstelstaat 258 - 260
    1215 CR Hilversum
  • +31 (0)20 760 47 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Openingstijden:
    ma-vrij 09:00 - 17:30 uur
    za 10:00 - 16:00 uur

© 2020 Thuiszorgwinkelonline.nl Alle rechten voorbehouden