020 - 760 47 20 ma-vrij 9-17:30u, za 10-16u

Problemen met uw enkel

Het enkelgewricht heeft een zware last te dragen. Het enkelgewricht bestaat uit 2 gewrichten: Het bovenste en het onderste spronggewricht. Gezamenlijk maken deze gewrichten de enkelbewegingen mogelijk. De enkel wordt door het kapsel (versterkt door de enkelbanden) en een aantal spieren in de juiste stand gehouden.

Om herhaling en verergering van een enkelblessure te voorkomen is wetenschappelijk bewezen dat het dragen van een enkelbrace of tape zinvol is.

 

Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking (tendinitis achillis) is een ontsteking van de achillespees, de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Het is een zogenaamde steriele ontsteking (niet-bacterieel). De ontsteking is pijnlijk en kan sporten onmogelijk maken.

Lees meer: Achillespeesontsteking

Circulatie problematiek / (Spat)aderen

Het bloed moet tegen de zwaartekracht in stromen om vanaf de benen naar het hart te kunnen vloeien. Functioneren de terugslagklepjes niet, die ervoor zorgen dat dit mogelijk is, dan wordt het terugvloeien van het bloed naar het hart bemoeilijkt. Dit zorgt voor extra spanning in de aders, waardoor deze kunnen gaan uitzetten en zichtbaar worden. 

Lees meer: Circulatie problematiek / (Spat)aderen

Enkel Artrose (Slijtage) / Artritis

De stabiliteit die nodig is om te zorgen dat wij op twee voeten kunnen staan wordt geregeld door 26 botjes, 19 spieren en 33 gewrichten en meerdere pezen in onze enkel en voet. Als u artrose in een of meerdere gewrichtjes heeft, kan dit effect hebben op uw balans en de manier van lopen. Dit gaat meestal om een natuurlijk slijtageproces, omdat de voet en enkel te zwaar worden belast.

Lees meer: Enkel Artrose (Slijtage) / Artritis

Enkelbreuk (fractuur)

Een enkelbreuk is een geheel of gedeeltelijk gebroken bot aan 1 of beide zijden van het enkelgewricht. Er ontstaat gelijk pijn en door zwelling wordt de enkel dik. De enkel wordt gevormd door het kuitbeen, scheenbeen en het sprongbeen. Bij een enkelfractuur ontstaat er een breuk in een of meer botten van de enkel.

Lees meer: Enkelbreuk (fractuur)

Hypermobiliteit

Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken.

Lees meer: Hypermobiliteit

Instabiliteit van enkel

Uw enkel heeft drie enkelbanden aan de de buitenkant van uw voet die zorgen voor een stabiele enkel. Bij een instabiele enkel werken deze enkelbanden niet meer goed. Als u zich verstapt kan dit zorgen dat u door uw enkel heen gaat.

Lees meer: Instabiliteit van enkel

Overbelasting enkel

Wanneer je pijn en stijfheid ervaart in je enkel tijdens het bewegen en lopen is er waarschijnlijk sprake van overbelasting in het enkelgewricht. Dit moet u serieus neen omdat dit tot blijvende schade van het gewrichtskaakbeen kan leiden.

Lees meer: Overbelasting enkel

Peesontsteking (Tendinitis)

Pezen zitten aan het eind van je spieren en verbinden je spieren met je botten. Je kan een peesontsteking oplopen door een blessure of overmatige prikkeling van je pees of spier. Bijvoorbeeld als je een bepaalde beweging steeds herhaald of een spier teveel belast door te fanatiek sporten. Ook kunnen lichamelijke factoren zoals een beenlengteverschil of een voetafwijking een peesontsteking veroorzaken.

Lees meer: Peesontsteking (Tendinitis)

Verstuiking / Verzwikking / Verrekking / Kneuzing (distorsie)

Bij een verzwikte of wel verstuikte enkel kan een ongeluk zo gebeuren. Een kleine verstapping op bijvoorbeeld het voetbalveld kan er al voor zorgen dat u 8 weken niet kan sporten of pijnloos kan lopen. Het is voor niemand prettig om met een verzwikte enkel rond te lopen. Het is dan ook af te raden voor sporters om te snel weer te beginnen met sporten na een verzwikking of verrekking.

Lees meer: Verstuiking / Verzwikking / Verrekking / Kneuzing (distorsie)


CONTACT INFO


  • Gijsbrecht van Amstelstaat 258 - 260
    1215 CR Hilversum
  • +31 (0)20 760 47 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Openingstijden:
    ma-vrij 09:00 - 17:30 uur
    za 10:00 - 16:00 uur

© 2020 Thuiszorgwinkelonline.nl Alle rechten voorbehouden