Lumbalgie
Een tweede belangrijke oorzaak van lumbalgie is een letsel aan een tussenwervelschijf (die heel wat schokken moet kunnen opvangen) waarbij de fibreuze kern van de tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuwwortel drukt.
Diagnose
Lumbalgie
Symptomen
Kenmerkend voor lumbalgie is dat de pijn zich in de lendenwervels bevindt. De pijn is vaak hevig, stekend en beperkt tot de lendenstreek zelf. Andere typische symptomen zijn plaatselijke verminderde gevoeligheid en spierspanning in de wervelzuil. Deze spanning wordt door patiënten als een storende blokkade ervaren en als gevolg hiervan gaan ze hun houding aanpassen en zijwaarts leunen.
Zodoende wordt de mobiliteit enorm beperkt door lumbalgie. Vooral bukken en draaien met het bovenlichaam worden fel bemoeilijkt door lumbalgische klachten.
Behandeling
Veel klachten zijn te voorkomen door regelmatig te bewegen en het trainen van de buik- en rugspieren. Denk verder aan een goede houding met een rechte rug, het tillen vanuit de benen en een matras dat tijdens de slaap goede ondersteuning biedt. Het kan nodig zijn om de wervelkolom te ondersteunen zodat deze stabiliseert hiervoor kan onder andere gebruik gemaakt worden van de Lombaskin rugbrace of de Bauerfiend lordoloc rugbrace. Elastische bandages en korsetten, veelal voorzien van baleinen, kunnen de wervelkolom ontlasten. Bovendien is het mogelijk om met pelottes de lendenspieren te masseren, waardoor een betere doorbloeding ontstaan en de spanning op de spieren afneemt voor dames bieden wij o.a. de Bauerfeind lumbotrain lady met pelotte en voor heren de Lumbotrain rugbrace met pelotte.