Osteoporose (botontkalking)
Botontkalking is het brozer worden van je botten. Het wordt ook wel osteoporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van botontkalking. Bij mannen boven de 60 is dit één op de zeven. Osteoporose is niet hetzelfde als artrose. Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt.
Je lichaam gaat vanaf je 35e langzaam meer bot afbreken dan er aangemaakt wordt. Hierdoor ontstaat botontkalking. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op het krijgen van botontkalking vergroten:
- De overgang
- Te weinig lichaamsbeweging
- Tekort aan calcium
- Tekort aan vitamine D
- Roken en overmatig alcohol drinken
Botontkalking op zichzelf geeft geen klachten. Wel loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val.
Behandeling
Meestal wordt botontkalking pas ontdekt nadat je iets gebroken hebt. De diagnose kan alleen met zekerheid gesteld worden met behulp van een speciale röntgenfoto die de dichtheid (stevigheid) van je botten meet. Het is niet te zien op een normale röntgenfoto. Als je een verhoogd risico hebt op het krijgen van botontkalking kan je arts je ook preventief medicijnen geven.
Let op prijzen in de winkel kunnen afwijken van de online prijzen.